Tervon kirjastossa työskentelee kaksi ihmistä: kirjastovirkailija ja kirjasto- ja kulttuuripalveluiden esimies. Meille (varsinaisesti esimiehelle) kuuluvat myös kulttuurityöt. Tervon kunnan kantakirjasto perustettiin vuonna 1928; sitä ennen Tervo kuului Karttulaan. Lainaustoiminta alkoi vuonna 1929 ja nykyisellä paikalla koulun entisessä liikuntasalissa kirjasto on toiminut vuodesta 1996, sitä ennen koulun viereen oli valmistunut liikuntahalli. Kirjastotila on kahdessa kerroksessa: yläkerrasta löytyy aikuisten tietokirjallisuus, alakerrasta kaikki muu aineisto ja pieni lehtilukusali.

Koulu samassa rakennuksessa ja muut Rutakko-kirjastot tarjoavat yhteistyömahdollisuuksia. Esim. kirjailijavierailuja järjestämme usein samalla kertaa Rutakko-kirjastojen kanssa tai yhteistyössä koulun kanssa. Koululuokilla on omat kirjastovälitunnit.

Lukukoiratoiminta aloitettiin Tervon kirjastossa viime keväänä, kun innokas lukukoiran omistaja ilmoittautui kirjastoon, ja satutunteja meillä pidetään, vaikkakin epäsäännöllisesti. Viime vuonna saimme iloksemme vapaaehtoisen ”satumummon”. Aikuisten lukupiiri kokoontuu säännöllisesti. Palvelukodin lainausaseman toiminta pyörii vapaaehtoisvoimin yhteisen hyödyn idealla: kirjasto avustaa ikäihmisten Tarinatupaa ja vapaaehtoiset sekä järjestävät Tarinatuvan toiminnan että hoitavat palvelukodin lainausasemaa.

Vuoden parhaimpia tapahtumia ovat lukujuhlat, jotka järjestetään lukutaidon kunniaksi, kun kaikki ekaluokkalaiset ovat sen taidon oppineet. Juhlassa ekaluokkalaiset todistavat lukutaitonsa ja syödään kakkua sekä iloitaan lukutaidosta.

Meillä on uutuusromaanit joskus suoraan hyllystä noukittavissa ja ainakin lyhyet varausjonot sekä sähköpiano (kuulokkeilla) asiakkaiden soitettavaksi. Kirjaston sähköpiano kiertää myös järjestöjen käytössä. Meillä on kiva kirjastopyörä, tosin vain kunnan henkilökunnan käytössä. Sillä hurautamme postireissuille tai muille työasioille.

Uutuuksista hyllystä, lyhyistä varausjonoista, hyvistä kokoelmista, kivasta kirjastotilasta ja varsinkin omatoimikirjastosta. Kirjastomme kuuluu nyt kolmatta vuotta Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakkoon, ja se on asiakkaittemme sekä henkilökunnan ja kirjaston kehittymisen kannalta erittäin hyvä yhteistyömalli. Ihanasta satuseinämaalauksesta, jonka teki graafikko Juri Kovaljeff vuonna 2015 kirjastossamme työskennellessään, tulee myös kiittävää palautetta.

Satuseinä

Satuseinä ja sen tekijä, graafikko Juri Kovaljeff.

Jatkuvasti tuntuu jotain uutta olevan kirjastolla ilmassa. Olemme mukana Rutakko-verkon hankkeissa, Nilakka-kirjastojen sparrauksissa ja alkamassa on myös Kuopion läntisten aluiden hanke, johon pääsemme osallistumaan. Jos kuntaan rakennetaan uusi koulu lähitulevaisuudessa, muuttaa kirjastokin siihen, mutta ensin asia selvitetään.

Teksti: Tiina Pulkkinen

Tervon kunnankirjaston Facebook-sivu