Olen Reetta Pakoma, kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelija Seinäjoen ammattikorkeakoulusta ja aloitin juuri työharjoittelujaksoni täällä Kuopiossa. Näin aluksi minut löytää pääkirjaston eri osastoilta, mutta myös muutamissa lähikirjastoissa tulen naamaani näyttämään!

Ennen harjoitteluni alkua vietin kevään ja kesän opiskelijavaihdossa Japanissa Chiban yliopistossa ja tietysti vapaa-ajallani vierailin paikallisissa kirjastoissa, jotka aiheuttivat suomalaisten kirjastojen avoimuuteen ja vilkkauteen tottuneelle likalle pienoisen kulttuurishokin.  Oman yliopistoni kirjastoon pääsi sisälle vain koulun antamalla opiskelija- tai henkilökuntakortilla, kun taas eräässä yleisessä kirjastossa tuli pyytää infotiskiltä kulkukortti, jotta kirjastoon pääsisi sisälle.

IMG_20190508_094859

Chiba University Library

Kirjastot olivat yleisesti hyvin hiljaisia paikkoja, joissa panostettiin asiakkaiden mukavuuteen, sillä paikkoja itsenäiseen opiskeluun ja tutkimukseen oli paljon. Yksi asia mikä yllätti minut positiivisesti, oli kuinka yliopistoni kirjastossa (joka oli suurimmalta osaltaan myös hiljainen ja rauhallinen paikka) oltiin otettu huomioon opiskelijoiden ryhmätyöskentelytilojen tarve. Kirjaston toiseen kerrokseen oltiin nimittäin sijoitettu useita helposti liikuteltavia pöytiä ja tuoleja sekä paljon erikokoisia valkotauluja tarvikkeineen, jotka olivat opiskelijoiden vapaassa käytössä. Myös yleisissä kirjastoissa oli muutamia ryhmätyöskentely tiloja, mutta ei aivan yhtä avoimina ratkaisuina kuin yliopistoni kirjastossa.

Kirjastojen kokoelmien pääpainotus ja kielet vaihtelivat suuresti kirjastojen välillä. Yliopistoni kirjastossa löytyi paljon akateemista aineistoa eri kielillä, mutta kaunokirjallisuutta ei ollut paljon. Suomeksi sieltä kuitenkin löytyi Väinö Linnan Täällä Pohjan tähden alla.

Yleisissä kirjastoissa kokoelmien erot näkyivät selvemmin, sillä kun osassa oltiin painotettu kaunokirjallisuuteen, oli toisissa enemmän tietokirjallisuutta.  Tokyo Metropolitan Central Library oli yksi yleinen kirjasto, jossa oltiin tehty todella erikoinen päätös kirjaston kokoelmista, sillä kirjastossa ei ollut lainkaan lastenosastoa, vaan kirjastolla oli erillinen sivukirjasto, joka keskittyi pelkästään lasten ja nuorten aineistoon. Valitettavasti en kerennyt kyseisessä kirjastossa vierailemaan, mikä minua harmitti suuresti! Pelkästään lasten ja nuorten aineistoon keskittyneen kirjastoon tutustuminen olisi ollut mahtavaa!

IMG-20190817-WA0014

Tokyo Metropolitan Central Library

Työntekijöiden kielitaito rajoittui usein kiinaan ja koreaan ja kommunikointi englanniksi oli heille todella haastavaa. Joissain tapauksissa henkilökunta kyllä ymmärsi, kun heille puhui englantia, mutta vastaukset he antoivat japaniksi, mistä johtuen raahasin usein japanilaisen ystäväni minulle tulkiksi, sillä omat japaninkielen taitoni ovat edelleen aloittelijan tasolla. Kommunikointivaikeuksista huolimatta henkilökunta oli aina hyvin mukavaa ja todella innostuneita siitä, että ulkomaalaiset olivat kiinnostuneet heidän kirjastoistaan.

20190406_142218

Chiba City Central Libarary

B14F2930-0394-4F7B-9128-75A53A59963F.jpeg

Chiba City Central Libraryn aula.

 

Kirjastot Japanissa ovatkin siis hyvin erilaisia kuin Suomessa ja esimerkiksi kirjastojen sisällä ei saanut lainkaan valokuvata, mistä johtuen tässäkin tekstissä kuvia nähdään vain julkisivuista. Kuitenkin Japanissa on suuri halu kehittää kirjastoja ja niiden palveluita. Varsinkin vanhusten, näkövammaisten sekä muiden lukuhaasteisten asiakkaiden palveluihin ollaan kiinnitetty paljon huomiota. Niitä kehitetään ja kokeillaan jatkuvasti, esimerkiksi edellä mainitsemassani Tokyo Metropolitan Central Libraryssä oli juuri kokeilussa palvelu, jossa kirjaston henkilökunta lukee kirjastossa paikan päällä haluttua teosta apua tarvitsevalle. Kokeilu muistutti paljon suomesta tuttua lahjoita lukuhetki-toimintaa.

Suosittelen suuresti japanilaisiin kirjastoihin tutustumista, jos siellä päin maailmaa matkailette. Itse olen jo tekemässä kirjastolistaa seuraavaa matkaa varten, sillä tällä kertaa omat vierailuni kohdistuivat suurien kaupunkien ja asuinalueiden kirjastoihin, joten pienien kaupunkien ja kylien kirjastoihin tutustuminen on varmasti aivan erilainen seikkailu!

Harjoittelija Reetta