Maanantaiaamuna 3.12. lähti Pohjois- ja Etelä-Savon kirjastojen henkilökuntaa opintomatkalle Tampereelle. Toinen bussi starttasi Iisalmesta, toinen Savonlinnasta, ja yhteensä matkalle lähti 43 intoa puhkuvaa kirjastolaista! Unihiekat hierottiin silmistä hyvissä ajoin, sillä lähtö oli jo aamuseitsemän aikoihin.

Noin neljän ja puolen tunnin matkustamisen sekä hyvin ansaitun lounastauon jälkeen saavuimme vihdoin Tampereelle. Ensimmäinen tutustumispaikkamme oli Tampereen teknillisen yliopiston kirjasto. Kirjasto sijaitsee Tampereen Hervannassa kampuksen Kampusareenalla, joka on vihitty käyttöön 2015.

20181203_135000-e1544604591590.jpg

Pohjakerroksen varsinaiset kirjastotilat.

Kirjaston tiloja löytyy useammasta kerroksesta, mutta itse aineisto on sijoitettu pohjakerrokseen. Maanantai-iltapäivänä ahkerat opiskelijat olivatkin valloittaneet lähes jokaisen sopukan tiloissa aina mutkittelevista punaisista sohvista säkkituoleihin ja pöytäryhmistä keinunojatuoleihin. Kirjastotilan sininen lattia kuvaa tiedon valtamerta, jonka aalloilla voi keinua esimerkiksi puuvenemäisen nojatuolin kyydissä.

Äänimaisemakartta

Äänimaisemakartta.

Tilojen värimaailma pyrkii viestimään muun muassa käyttötarkoituksesta: esimerkiksi vihreät tilat ovat julkisia ja kaikille avoimia, ja niissä saa keskustella hieman kovempaankin ääneen. Kirjastolla on käytössään äänimaisemakartta, josta näkee, mitkä alueet on tarkoitettu hiljaiseen, itsenäiseen työskentelyyn ja missä puolestaan voi oleskella rennommin. Myös opiskelutilat on merkitty karttaan ja värikoodattu tilassa sallitun äänenvoimakkuustason mukaan. Kätevää!

20181203_134409

Vihreät tilat ovat paitsi väritykseltään pirteitä, myös kaikille avoimia. Ne ovat äänimaisemaltaan ”sosiaalisia opiskelutiloja”, eli niissä puheensorinakin on sallittua.

3D-tulostus

3D-tulostushuone.

Henkilökunnalla ja opiskelijoilla on pääsy tiloihin kulkukortilla kellon ympäri. Koskaan ei voi tietää, milloin tenttilukukärpänen puraisee: onpa joku joskus lainannut aineistoa kuulemma kolmelta aamuyölläkin!

Asiakaspalvelu opastaa kirjaston käytössä ja tiedonhaussa. Suuri osa asioinnista hoidetaan kuitenkin itsenäisesti esimerkiksi automaattien avulla. Erilaisten opiskelutilojen lisäksi kirjasto tarjoaa asiakkaidensa käyttöön VR-lasit ja kaksi 3D-tulostinta. 3D-tulostaminen on maksutonta, ja tulostamisessa käytetään biohajoavaa PLA-muovia.

Opiskelijoilla on käytössään myös pieni keittiö, jossa he voivat lämmittää itselleen eväitä. Lisäksi kirjaston tiloista, lyhytlainojen yhteydestä, löytyy luolamainen löhöilypaikka heille, jotka haluavat esimerkiksi hengähtää hetken uurastuksen ohessa tai muuten vain työskennellä rauhassa ja rennosti.

Tutustu Tampereen teknillisen yliopiston kirjastoon tarkemmin TTY:n sivuilla. Katso myös allaolevasta diaesityksestä lisää kuvia kirjaston tiloista. Voit keskeyttää diaesityksen ja tarkastella kuvia tarkemmin painamalla keskimmäistä tauko-näppäintä.
(Mikäli kuvaesitys ei näy tai kuvia puuttuu, kokeile vaihtaa selainta.)

Seuraavaksi suuntasimme tutustumaan Tampereen Sampolan kirjastoon sekä kirjaston Tietotorin makerspace Tekomoon. Tekomo on avoin kaikille yksityisistä yrityksiin, ja siellä on asiakkaiden käytössä kaksi 3D-tulostinta, vinyylileikkuri, lämpöprässi, ompelukone, saumuri, laminointikone, pinssikone ja piirtopöytä. Varsinainen puuhapaja siis!

Sampolan kirjasto

Ilta alkoi hämärtää Sampolassakin jo kolmen aikaan.

Sampolan kirjastossa oleva tietotori tarjoaa asiakkailleen muun muassa tietokoneita ja opastusta. Tietokoneissa on paljon eri ohjelmia aina tekstinkäsittelystä videoeditointiin ja kuvankäsittelyyn. Lisäksi tietotorilla on asiakkaiden käytettävissä esimerkiksi videoeditointikone ja digitointilaitteita.

Näiden linkkien takaa löydät lisätietoja sekä kirjastosta että makerspacesta: Sampolan kirjasto, Tietotori ja Tekomo. Lisää kuvia näet puolestaan tässä alla:

Metson kupoli

Metson mahtava kupolikatto.

Tampereen raitiotien rakennustöiden ja yksisuuntaisten katujen seassa pujottelimme linja-autoillamme päivän viimeiseen vierailukohteeseemme, pääkirjasto Metsoon. Vuonna 1986 avattu Metso sijaitsee Tampereen Hämeenpuiston varrella (kuten sattumoisin myös illallisravintolamme Aisti sekä hotellimme Scandic Tampere Hämeenpuisto). Kauniin päärakennuksen on suunnitellut arkkitehtipari Raili ja Reima Pietilä, ja se muistuttaa ylhäältä päin metsolintua soitimella. Katso ilmakuva rakennuksesta ja tutustu kirjastoon tekemällä virtuaalimatka Metsoon.

Pääkirjasto Metso peruskorjattiin vuosina 2015-2017. Peruskorjaus alkoi jo vuonna 2011,  mutta taloudellisten haasteiden vuoksi urakka jäi tuolloin kesken. Ensimmäisessä vaiheessa lainaustoimiston paikka vaihtui ja musiikkiosastoakin uudistettiin. Kirjasto sai myös lajittelevan palautusautomaatin.

Musiikkiosasto

Musiikkiosasto peruskorjauksen jälkeen.

Remontin toisessa ja kolmannessa vaiheessa vuosina 2015-2017 kirjaston peruskorjauksessa kiinnitettiin erityistä huomiota muun muassa esteettömyyteen sekä Pietilöiden alkuperäisiin ajatuksiin. Metson peruskorjaukselle myönnettiin jopa Tampereen kaupungin vammaisneuvoston vuoden 2017 esteettömyyspalkinto. Alkuperäistä tyyliä on pyritty osittain säilyttämään esimerkiksi kunnostamalla vanhoja kalusteita. Suomen luonnosta tuleva värimaailma sekä pyöreä muotokieli ovat alunperin Pietilöiden käsialaa. Peruskorjauksessa haluttiin kuitenkin saada selvä ero sille, mikä kirjastossa on uutta ja mikä vanhaa.

20181203_163658-e1544604080395.jpg

Luentosali Lehmuksen nimikyltti.

Metson eri luentosalit on nimetty metsäisen teeman mukaan (esim. Lehmus, Kuusi ja Kataja), kun taas henkilökunnan kokoustilat ja neuvotteluhuoneet on nimetty paikallisten fiktiivisten hahmojen, kuten Ransu ja Reinikainen, mukaan.

Henkilökunnan työtiloissa ei ole omia työpisteitä. Henkilökohtaiset tavarat säilytetään lukittavassa kaapissa ja muut työvälineet kulkevat mukana esimerkiksi kärryissä. Yhteiskonttorissa kunnioitetaan työskentelyrauhaa, mutta siedetään pieniä keskeytyksiä. Tarvittaessa voi siirtyä työskentelemään tai esimerkiksi puhumaan rauhassa puhelimeen henkilökunnan hiljaiseen työskentelytilaan tai vaihtoehtoisesti niin sanottuun puhelinkoppiin.

Ihastele tätä usean eri arkkitehdin yhteisluomusta alla olevista kuvista, ja lue lisää Metson kotisivuilta.

Metson jälkeen saavuimme vihdoin hotellille pitkän päivän jälkeen. Hetken huilaamisen ja vaatteidenvaihdon jälkeen suuntasimme Hämeenpuiston toisella puolella, aivan Tampereen Työväen Teatterin vieressä sijaitsevaan ravintola Ravitsemisliike Aistiin. Aistissa meitä odottivat valmiiksikatetut pöydät, joiden ääressä nautimme maittavan illallisen. Kaiken kruunasi kirjailijavieras Johanna Sinisalo, joka ystävällisesti tuli pyynnöstämme kertomaan meille muun muassa uusimmasta teoksestaan Renaten tarina (2018) sekä Iron sky -elokuvan käsikirjoitusprosessista.

Seuraavana päivänä klo 10 molemmat linja-autot suuntasivat paluumatkalle, toinen Iisalmea ja toinen Savonlinnaa kohti. Molemmilla autoilla oli onneksi vielä yksi vierailu edessään. Iisalmen bussi pysähtyi ihastelemaan Palokan kirjastoa Jyväskylässä, kun taas Savonlinnan bussin matkustajat kävivät hämmästelemässä Lahden pääkirjastoa.

Jyväskylässä sijaitseva Palokan aluekirjasto on rakennettu 2012 aivan Palokkajärven äärelle. Kirjastossa on omat tilansa niin pelaamiselle, lehtien lukemiselle kuin nettisurffailuunkin. Lehtilukusalissa on omatoimiajat, jolloin sisään pääsee kirjastokortilla ja pin-koodilla. Lisäksi kirjastossa on itsepalveluaika klo 9-10.

Palokka ja Ruusu

Palokan kirjaston suuresta lasiseinästä avautui aiemmin näkymä hiekkakentälle.

Valkokangas

Esiintymisalue keskellä kirjastoa.

Kirjaston keskellä on suuri valkokangas, helposti liikuteltavia pieniä sohvia sekä pyörillä liikkuvia kirjahyllyjä. Tilassa onkin järjestetty kaikenlaisia suosittuja tapahtumia, joihin iso, kaikuva halli tuo omat haasteensa. Musiikkiesityksiin akustiikka on puolestaan esiintyjien mukaan upea.

Suuret ikkunat tuovat avaruutta ja valoa, mutta etenkin kesäaikaan auringon armottomuus kuulemma tuntuu. Lastenosastolla on liikuteltava sermi, jonka voi tarvittaessa asettaa lastenosaston lainausautomaatin viereen silloin, kun ruudusta ei tahdo ympäröivän kirkkauden takia erottaa mitään. Verhoja tämä kuusivuotias kirjasto ei vielä ole saanut, mutta ihanaa luonnonvaloa ja upeita maisemia sitäkin enemmän.

Katso lisää kuvia alta, ja tutustu tarkemmin Palokan aluekirjastoon.

Lahden pääkirjasto on rakennettu 1990. Sen palveluihin kuuluu muun muassa 3D-tulostin sekä VHS-nauhojen, C-kasettien, LP-levyjen, valokuvien, diakuvien digitointia. Lahden kirjasto tarjoaa mahdollisuudet kaikenlaiseen harrastamiseen, esimerkiksi pelaamiseen, äänittämiseen, soittamiseen ja elokuvien katsomiseen.

Lahden Pelastakaa Lapset ry palkitsi Lahden kaupunginkirjaston järjestämät lukukoiratapaamiset vuoden 2018 lapsellisena tekona.

Lahden lastenosasto

Lahden pääkirjaston lastenosasto.

Lue lisää Lahden kaupunginkirjaston tarjoamista palveluista verkkosivuilta (lisätietoa kustakin palvelusta saat klikkaamalla palvelun nimen alla olevaa linkkiä, esimerkiksi Soittimet), ja katso lisää kuvia alta:

Illan hämärtyessä viiden jälkeen molempien linja-autojen viimeisetkin matkustajat saapuivat vihdoin takaisin kotiin. Reissu oli rankka, mutta ehdottomasti kaiken sen arvoista.

Kiitämme kaikkia osallistuneita upeasta ja unohtumattomasta matkasta, ja toivomme tällaisia järjestettävän jatkossakin! Allaolevasta yhteiskuvasta puuttuvat valitettavasti Savonlinnan pikkubussin matkustajat, mutta kiitämme myös heitä lämpimästi! Kiitokset myös Savonlinjalle ja erityisesti kahdelle meitä turvallisesti Tampereella käyttäneelle kuljettajalle.

Yhteiskuva

Kuva Palokan kirjaston aulagalleria Palkista. Kuvan otti ystävällisesti eräs kirjaston asiakas.

Nähdään taas!

-Jaana